Yleistä materiaalista

Tasapainoa! -materiaali tarjoaa vastauksia kysymykseen, kuinka vähentää syömishäiriöiden ja muiden mielenterveysongelmien riskiä. Kantava ajatus on kokonaisvaltaisen – fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen – tasapainon rakentaminen. Materiaali on tarkoitettu ensisijaisesti sellaisten aikuisten käyttöön, jotka ammatikseen tai vapaa-ajallaan ohjaavat tai opettavat nuoria. Materiaalin avulla mielenterveyteen vaikuttavia asioita voi nostaa esiin ja keskustella niistä nuorten kanssa.

Syömishäiriö on vakava mielenterveyden sairaus, jota voivat sairastaa kaikenikäiset miehet ja naiset. Oireilu alkaa usein nuoruusiässä. Syömishäiriöiden ennaltaehkäisy on mahdollista. Tärkeintä ei ole se, että opettaja tai ohjaaja tietää syömishäiriöistä mahdollisimman paljon tai osaa asiat täydellisesti. Olennaista on, että syömishäiriöistä puhutaan sekä oman kehon hyväksymiseen ja oman itsensä arvostamiseen kannustetaan. Mikäli vastaan tulee sellaisia kysymyksiä, joihin ei osaa vastata, voi apua ja neuvoa kysyä vaikka sivun alalaidassa luetelluilta tahoilta.

Nuorten syömishäiriöiden ennaltaehkäisemisessä on kaksi tavoitetta.

Ensiksi tavoitteena on tarjota nuorille ja kasvattajille näkökulmia oman arkiympäristönsä havainnointiin. Jokaisen tulisi saada elää turvallisessa ja mielenterveyttä edistävässä ympäristössä. Kaikkiin asioihin nuori itse ei voi suoraan vaikuttaa. Silti hänen on hyvä olla ainakin tietoinen siitä, mitkä asiat vaikuttavat mielenterveyteen ja miten itseään tulisi kohdella ja hoitaa.

Toiseksi tavoitteena on tarjota nuorille tarpeeksi tietoa syömishäiriöiden synnystä ja taustasta sekä sairaudesta itsestään. Nuorten tulee ymmärtää, että syömishäiriö on vakava mielenterveyden ongelma, jota voi ja jota pitää hoitaa. Nuorten on myös hyvä tietää, että syömishäiriöllä on tiettyjä erityispiirteitä.

Tasapainoa! -materiaali perustuu kokemustietoon. Materiaalia varten on haastateltu itse syömishäiriön sairastaneita, heidän läheisiään, ammattikasvattajia ja tavallisia nuoria. Niinpä materiaalin avulla voi peilata omia käsityksiään aikuiseksi kasvamisesta ja kasvattamisesta. Lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden tutustua syvällisesti syömishäiriöön liittyviin ajatuksiin ja uskomuksiin sekä siihen, miltä sairaus ja vastaavasti toipuminen tuntuvat.

Lue lisää Käyttöohjeet -sivulta.

Antoisia keskusteluja ja kohtaamisia!